Blog
Led 22

Jak jsem poznala Diane Keaton? A proč je dobré používat kvalitní rtěnku?

Páteční noc jsem strávila v letadle, byl to náročný pátek. Balení jsem jako vždy nechala na poslední chvíli před odletem. Ostatně letíme na to samé místo již poněkolikáté a vím, co nás čeká, takže to bude raz-dva. Ale při příjezdu domů hlásíme havárii elektřiny, vyhodili jsme pojistky, třikrát po sobě, hlavní jistič už také vře a doma všechno jiskří… začínáme balit při svíčkách a čekáme na elektrikáře. I když nám proud dočasně nahodili, adrenalin pátečního večera neskončil.

Na odbavení jdeme mezi posledními, do letadla nastupujeme úplně poslední a při prvním pohledu mi je jasné, že tohle klidná noc nebude. Hlava na hlavě, v každé třetí řadě malé dítě… František mi uléhá na klín a já začínám vzpomínat, kam všude jsem letěla a co všechno jsem už na cestách v letadle zažila.

A jestli je nějaká cesta fakt nezapomenutelná, tak je to ta v roce 2009 z Bostonu, přestup v Mnichově s čekáním 10 hodin, 39 horečka a zimnice jako blázen, krk hoří. Dobrovolně do sebe leju panáky všeho druhu, abych vypálila bacily a na chvilku usnula. Ale jo, stálo to za to! Vracím se po třech týdnech z Bostonu, kde jsem svůj pobyt zakončila návštěvou konference pro ženy v čele s Diane Keaton.

Fotek s Diane vzniklo několik, protože se pořád tak hlasitě smála, že až ta pátá byla nerozmazaná, tradiční skupinková.

Být exot se někdy vyplatí

A vzhledem k tomu, že už tenkrát jsem se v otázce postavení žen angažovala, byla jsem tam za malou exotku z postkomunistické země, což všechny zajímalo, tak jsem měla čestné místo v první řadě a dokonce jsem byla pozvána i na večírek s Diane! Chápejte, bylo tam 5.000 žen a já na večírku pro 50 hostů a Diane… i kdybych měla ten bacil tenkrát potkat tam, šla bych tam znova a znova!

Byla božská! Bylo ji tenkrát něco přes 60, vypadala skvěle! Byla stylovější než já ve svých 27 letech, sebevědomá, vtipná, její energie zářila na hony daleko. V té době jsem možná nejvíce „žrala“ její vtipné komentáře na soužití s muži jejího života a s jakou lehkostí a nadhledem to dokázala komentovat. Sama jsem v té době děti neměla, a tak citlivé téma adopcí a modlení se pro vlastní dítě mě trošku ještě míjelo. Ale dojem, že je to silná a velice chytrá žena se srdcem na dlani, ve mne zůstal dodnes.

A pozor! Na závěr při osobním setkání mě úplně dostala, protože hned věděla, kde je Praha! Pozor, to fakt ví málokterý Američan…

Její vstup byl absolutně bezprostřední, dokonale podtrhla svou ženskost a dokázala stejně jako ve svých filmech být nezapomenutelná.

Úsměv a rtěnka = zbraň každé ženy

A jestli mám něco sdílet, tak je to aktuálně moje téma, které řeším. Chybí mi možnost nosit rtěnku. Chápejte takovou tu sytě červenou, aby vynikly bílé zuby, které tolik let tak poctivě opečovávám. Takže odhazuji roušku v dáli a sdílím inspiraci od Diane a s láskou na ni dodnes vzpomínám… “Hlavně musí být pořád veselo! A tak nezapomínejte na úsměv a rtěnku, která hodně vydrží.”

Když jsem dostala nabídku jet přednášet do Bostonu, spojila jsem to s jazykovým pobytem a potkala spoustu lidí z různých kultur a mohla diskutovat se studentkami o otázce postavení žen v Čechách dnes a v historii.

Jo jo, milé ženy, dodnes na vás ráda vzpomínám!

About The Author