Blog
Kvě 23

Podnikání z pláže podle skutečného příběhu. Monika žije svůj sen

Už dlouho jsem s ní chtěla udělat rozhovor, ale vlastně jsem nevěděla, kde a jak začít – byla totiž pořád moc daleko. Až jsem se jednoho dne tak trošku neplánovaně ocitla na „její“ pláži, a tak jsem se začala ptát. Znám ji celý život, je to moje sestra. Je úplně jiná než já, moc toho nenamluví, ale o to více může být pro ostatní inspirací. Je přebornicí v pozorování lidí nebo vnímání situací a už odmalička ji zajímá vše mezi nebem a zemí.

Když jí bylo 21, odletěla na rok jako au-pair do Los Angeles, pokračovala letní brigádou v baru v Řecku. Potom vyrazila na dovolenou za kamarádkou do Egypta a konstatovala, že už nikdy více. Přesto nakonec za svými kamarádkami jela ještě jednou. „Nikdy neříkej nikdy. A tak jsem přijela a protáhla si dovolenou o 10 let,“konstatuje s úsměvem má o tři roky mladší sestra Monika. Od čtvrté třídy snila o tom, že bude pracovat jako delegátka a tuhle příležitost dostala právě v Egyptě. Netrvalo dlouho a sáhla si na dno. V osobním životě ji potkala smrt partnera po nehodě na motorce, po pracovní stránce krach cestovní kanceláře. Bylo jí tou dobou 23 let.

„Nikdy nezapomenu ten pocit beznaděje a prázdnoty, který jsem tenkrát cítila. Vrátila jsem se na chvilku zpět do ČR, kde jsem měla pokračovat třetím semestrem na Vysoké škole, kterou jsem nakonec stihla ještě v tom třetím semestru ukončit, což bylo to nejlepší, co jsem pro sebe mohla udělat. Hodiny strávené v lavici jsem nahradila brigádami, abych vydělala peníze a o tři měsíce později jsem byla fuč.“ Hádejte kde? Zpět v Egyptě. „A to doslova na „blind“. Neměla jsem žádnou práci ani tušení, co vlastně budu dělat. Ale vím, že jsem následovala svůj vnitřní hlas. Potkala jsem tu svého životního partnera, věřte, nevěřte, rodáka z Košic, odkud pochází náš děda a se kterým jsme za posledních 7 let zažili hodně. Dalo by se říct, že i na další dno jsme si společně sáhli a to především v době revoluce, kdy přišla značná krize. Dnes tomu všemu více rozumím a dává mi to smysl, protože už nežiju život z pozice oběti, ale plně si uvědomuji, že já jsem ten tvořitel.“

Východiskem ze všech situací, které ji v životě nenaplňovaly, nakonec bylo podnikání, které doslova rozjela z pláže„Podnikám primárně online, mám anti-aging eshop navázaný přímo na dodavatele, kterému se přezdívá Apple v anti-agingu. Dává mi to obrovskou svobodu, po které jsem vždy toužila. Občas se musím štípnout, abych si uvědomila, že jsem skutečně dospěla do stádia, že mám vlastně neděli každý den. Neznamená to, že už nepracuji, naopak stále svůj byznys efektivně buduji, mám ještě velké cíle před sebou, ale zároveň už mám na výběr. Úspěšně bořím myšlenku o tom, že podnikání je jenom pro vyvolené, protože to je totální nesmysl. Klíčové je naučit se správné principy, jak profi podnikat a osvobodit svou mysl od starých programů.“ popisuje své podnikání, které jí dalo nezávislost a možnost splnit si sen. Pomáhá všem, kteří chtějí podnikat jako ona. Hlavně při nastartování vlastního eshopu, který má tu výhodu, že ve spolupráci již se zaběhnutou značkou není třeba žádné investice do budování produktu, skladu, samotné logistiky eshopu a dalších běžných nákladů spojených s podnikáním vyjma investic do sebe, své osobní značky a osobního rozvoje.

Její pracovní den začíná rituálem jako je meditace, procházka nebo čtení. Každý den jí dělá společnost dříve týraná fenka z benzinky jménem Abi, kterou nakonec zachránili, a další čtyři kočky nalezenkyně. Svým životním stylem se s Mírou zcela odlišují od všech Italů, kteří do svých vil na pobřeží Marsa Alam dojíždí pouze dovolenkově.

Na otázku „Proč právě podnikání s eshopem tohoto druhu?“ odpověděla: „Jsem otevřená novým trendům dnešní doby a proč tedy nevyužít její síly a možnosti, že už není nutné podnikat s počáteční investicí, pod tlakem, starostmi, ale naopak si svůj obchod mohu vzít doslova na rameno a cestovat s ním svobodně po světě. Nikomu neplatím nájem, nepotřebuji pracovní dobu, žádné sklady a místo toho, abych ostatní zaměstnala, mohu jim naopak dát know how, které je může dostat tam, kde jsem dnes já. V tom vidím mnohem větší smysl než když jsem předtím podnikala, kdy bylo sice krásné dát lidem práci, ale nebyla to svoboda ani pro ně, ani pro mě. Tím, že je vše zcela ZDARMA, tak si důkladně vybírám s kým spolupráci navážu – tady se totiž nejedná o typický „MLM“, což je občas první myšlenka, která lidi napadne, když se mě ptají co dělám. Je sranda pozorovat pak ty AHA momenty.“

Kancelář na pláži zatím také nehodlá měnit, vzdělávat se dá od světových osobností kdekoliv na světě a to je právě to, co ji pomohlo se dostat tam, kde dnes je. „Miluji nezávislost a jsem přesvědčena, že každý člověk dokáže vše, po čem touží, pokud tomu opravdu věří.“ V budoucnu chce nadále cestovat, věnovat se osobnímu rozvoji, pomáhat lidem najít cestu k jejich vnitřní síle, na kterou cestou životem zapomněli.

About The Author